Bakgrund och utveckling

I dag är Fortinova en etablerad aktör på hyresmarknaden i västra Sverige, men bolaget är fortfarande ungt. Grundarna, Anders Johansson och Anders Valdemarsson, gjorde verklighet av sin affärsidé och drog igång verksamheten så sent som 2010.

Eftersom både Anders och Anders kommer från familjer i fastighetsbranschen var steget till att starta ett fastighetsbolag inte jättelångt. De flyttade hem till svenska västkusten med ambitionen att skapa något nytt. Tanken var att övertyga ett antal personer att gå samman och köpa bostadsfastigheter. De ställde frågan och märkte snabbt att det fanns en efterfrågan om att investera i bostadshus i västra Sverige.

– Under den första tiden körde vi runt i en lånad bil och presenterade våra idéer för kontakter som vi hade genom olika nätverk. Det blev många kanellängder, om man säger så. Vi utgick från att varje nej skulle vara ett steg närmare ett ja, men faktum är att vi fick ihop kapital snabbare än vi hade förväntat oss, berättar Anders Johansson, vd på Fortinova.

Nästa utmaning blev att hitta rätt fastighet att förvärva. Anders och Anders ringde runt till ett antal fastighetsägare i Varbergstrakten och kom till slut i kontakt med en som ville sälja. Ett femtiotal lägenheter i bostadsområdet Breared söder om Varberg blev därmed grunden till Fortinova. Sedan rullade det på, med flera investerare och nya förvärv på ett flertal attraktiva tillväxtorter i västra Sverige.

Bara under det första året växte Fortinova till att ha ett fastighetsbestånd värderat till 70 miljoner. Målet att passera miljarden nådde de ett år före planen och vid tiden för noteringen på Nasdaq First North Premier Growth Market den 19 november 2020, på dagen tio år efter det att bolaget först registrerades, var det totala fastighetsvärdet 2,3 miljarder.

En notering innebär många fördelar. Fler får möjlighet att köpa aktier i Fortinova, också mindre investerare, som även kan vara hyresgäster och som därmed får chans att vara med och äga sitt boende. En ökad uppmärksamhet kring bolaget har också en positiv effekt på kompetensförsörjningen i form av fler kvalificerade sökanden. Men framför allt kan Fortinova fortsätta växa, på befintliga och nya orter.

– En investering i Fortinova är en investering i bostadsfastigheter på tillväxtorter i västra Sverige. Men Fortinova förvaltar inte bara hus på några av landets mest attraktiva platser att bo, leva och arbeta på. Vi förvaltar våra kunders hem och drömmar. Vi skapar utrymme för våra hyresgäster att växa, så att vi kan växa med dem, säger Anders Johansson.

Allt eftersom Fortinova expanderar ökar också möjligheten att påverka samhället positivt, som att skapa arbetstillfällen, vässa hållbarhetsarbetet och engagemang i föreningslivet.

– Det var inte en självklarhet från början att vi skulle bli ett börsbolag, men nu känns det fantastiskt att vi har nått ända hit. Samtidigt är det viktigt för oss att fortsätta vara ödmjuka, inför våra investerare, våra hyresgäster, vår personal och vår framgång. Fortinova är ett entreprenörsdrivet och expansivt företag. Vi vet att vi måste göra jobbet varje dag för att förtjäna förtroendet och för att nå vår vision, att bli västra Sveriges mest framstående fastighetsbolag på bostadsfastighetsmarknaden, säger Anders Johansson.