Hyresgäst hos oss A – Ö
Här har vi samlat svar på alla vanliga frågor som vi brukar få. Om du inte hittar informationen du söker är du välkommen att kontakta kundtjänst.
A
Akuta fel
Fel som inte kan vänta till nästa vardag utan måste åtgärdas omedelbart, till exempel en vattenläcka som kan skada huset, ska rapporteras på telefonnummer 0340-59 25 50, oavsett tid på dygnet. Följ knappvalen.
Icke akuta fel ska serviceanmälas via Mina sidor och kommer att åtgärdas under kontorstid.
Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö, ring genast 112.
Andrahandsuthyrning
Fortinova följer hyreslagen. Du som har förstahandskontraktet har rätt till att hyra ut i andra hand om du har ett giltigt skäl, till exempel studier, arbete på annan ort eller militärtjänstgöring. Fortinova måste godkänna din ansökan om andrahandsuthyrning. Vi godkänner andrahandsuthyrning i upp till ett år, med ett halvår i taget.
Du får inte ta ut högre hyra än den du själv betalar, men om lägenheten är möblerad får du göra ett tillägg på hyran med högst 15 procent. Om el, bredband eller liknande ingår kan andrahandshyresgästen också få betala för det. Ni bör ha varsin hemförsäkring under uthyrningsperioden.
Du som förstahandshyresgäst har alltid ansvar för att hyran kommer in i tid och att din andrahandshyresgäst följer våra trivselregler. Om det uppstår problem med din hyresgäst kan leda till att du förlorar ditt förstahandskontrakt och båda tvingas flytta.
Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillstånd eller om du tar ut för hög hyra riskerar du, förutom att förlora ditt förstahandskontrakt, även böter eller fängelse i högst två år, enligt Jordabalken 12 kap.
Din andrahandshyresgäst får aldrig ta över förstahandskontraktet.
Observera att vi har en handläggningstid för godkännande av andrahandsuthyrning på upp till tre månader.
Du hittar blankett för ansökan om att hyra ut i andra hand, och andra användbara blanketter, här.
Autogiro
Genom att ge ditt medgivande till Fortinova att vi får dra hyran direkt från ditt konto varje månad, så kallat autogiro, minskar du risken att missa en inbetalning. Du kan ladda ned blankett för autogiro här.
En annan smidig metod för inbetalning av hyra är att använda E-faktura, som du kan läsa om längre ned på sidan. När du har autogiro eller E-faktura slipper du avgiften på 50 kronor i månaden, som gäller för pappers-avi (ej företag).
Observera att nyligen registrerad ansökan om autogiro eller E-faktura först gäller vid nästa avisering.
Avi
Om du har tappat bort din hyresavi kan du skriva ut en ny via Mina sidor. Det är alltid ditt ansvar som hyresgäst att betala hyran i tid, oavsett om avin har kommit bort. Du kan förenkla för dig själv genom att skaffa autogiro eller E-faktura, som du kan läsa mer om under respektive rubrik på den här sidan.
För pappersavi tillkommer en avgift på 50 kronor varje månad (gäller ej företag), en utgift som du slipper om du använder autogiro eller E-faktura.
B
Balkong
Du har ansvar för skötseln av din balkong/uteplats. Häng balkonglådor på insidan.
Bostadskö
När du tecknar ett hyresavtal med Fortinova nollställs din köplats och du behöver själv aktivt ställa dig i kön på nytt. För att behålla sin köplats behöver man logga in på ”Mina sidor” minst en gång var 365:e dag. Här kan du läsa mer om vår bostadskö.
Bredband
Vi erbjuder Telias öppna fibernät i de flesta av våra fastigheter, undantaget några få där vi väntar på att gamla avtal ska löpa ut. Ett öppet nät innebär att du som kund själv får välja bland olika tjänsteleverantörer. Mer information hittar du på bredbandswebben.se.
D
Diskmaskin, installation
Om du vill installera diskmaskin eller tvättmaskin i din lägenhet måste du först få Fortinovas godkännande. Fyll i en ansökan och skicka till oss per post. Din lägenhets objektsnummer hittar du på din hyresavi under Mina sidor. Observera att alla installationer måste ske fackmannamässigt och av behörig personal.
Den dag du flyttar ut ska lägenheten återställas, såvida inte inflyttande hyresgäst vill ta över maskinen och ansvaret för den. Den nya hyresgästen ska i så fall skriva under en särskild blankett för övertagande av ansvarsförbindelse.
Dödsfall och dödsbo
Vid dödsfall kan hyresavtalet sägas upp vid det månadsskifte som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen, om uppsägningen görs inom en månad efter det att dödsfallet inträffade.
Vid uppsägning senare än en månad efter dödsfallet gäller tre kalendermånaders uppsägning.
Dödsboet, vanligen efterlevande maka, make, registrerad partner eller barn till den avlidne, har rätt att säga upp hyreskontraktet. Information om släktskap, dödsfallsintyg samt uppgifter om dödsboets kontaktperson ska bifogas uppsägningen. Om det finns flera dödsbodelägare ska dessa lämna fullmakt för uppsägningen.
E
E-faktura
Du kan välja att betala din hyra med E-faktura via din internetbank. Sök efter ”Fortinova”, oavsett i vilken fastighet du bor. Ett annat alternativ som förenklar dina hyresinbetalningar är autogiro. När du har autogiro eller E-faktura slipper du avgiften på 50 kronor i månaden, som gäller för pappers-avi (ej företag).
Observera att nyligen registrerad ansökan om E-faktura eller autogiro först gäller vid nästa avisering.
Eget ansvar för underhåll
Som hyresgäst har du ansvar för att vårda och sköta om din lägenhet. Du behöver aldrig betala för fel eller brister som beror på normalt slitage eller ålder. Däremot måste du betala för överslitage eller skadegörelse i lägenheten. Du kan också bli skyldig att betala om du inte anmält ett fel eller brist som leder till en större skada.
Exempel på överslitage och skadegörelse
- Om du har krossat en fönsterruta
- Om du har spräckt en spisplatta
- Om du har målat, tapetserat eller snickrat på ett sätt som inte är hantverksmässigt
Genom att ta hand om din bostad kan du hindra att fel uppstår. Här kommer några tips:
Badrum
- Endast toalettpapper får spolas ned i toaletten. Kattsand, cigarettfimpar, mensskydd och så vidare ska kastas i brännbart. Gamla mediciner lämnas in till närmaste apotek. Rengöringsprodukter, kemikalier och nagellack ska lämnas till återvinningscentral som farligt avfall.
- Om vattnet rinner undan dåligt i handfatet ska du själv kontrollera silen och vattenlåset innan du serviceanmäler. Om vattnet rinner undan dåligt kan du använda en vaskrensare och pumpa i silen. Du kan också rensa bort hår och annat med hjälp av en pincett.
- Om det blir stopp i golvbrunnen ska du själv prova att rensa bort hår och annat skräp under gallret i golvbrunnen innan du serviceanmäler.
- För att undvika att förstöra avloppsrören och vår miljö ska du inte använda kaustiksoda för att lösa proppar.
Kök
- För att fläkten ska fungera så bra som möjligt ska du rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden. Du kan till exempel lägga det i hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ur ordentligt.
- Matoljor, som använd frityrolja och så vidare får inte hällas ut i avloppet, eftersom oljan stelnar i rören och orsakar stopp. Häll på ett tomt mjölkpaket eller liknande, sätt på korken och sortera som brännbart.
- Kaffesump sorteras som matavfall.
El
- Om strömmen i lägenheten inte fungerar ska du först kontrollera säkringarna, innan du serviceanmäler.
- Glödlampor och lysrör får inte kastas i soporna. De ska sorteras som ljuskällor i soprum eller lämnas till återvinningscentral.
Lås
- Om fönstervreden eller låset till balkongdörren är tröga kan du smörja dem själv med låsolja.
Filmer om eget underhåll från Sveriges Allmännytta
Hur byter du lampa i ugnen, fläkten och kylen, och hur avfrostar du frysen? De här tio filmerna visar hur du som bor i lägenhet kan klara saker på egen hand. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.
- Stopp i diskhon
- Vanligt tvättvett
- Städa golvbrunnen
- Sortera matrester
- Så funkar din säkerhetsdörr
- Rensa vattenlåset
- Kökets vitvaror
- Enkla eljobb
- Brandsäkra hemma
- Bra luft och värme
Elabonnemang
Ta reda på vem som äger nätet i ditt område här.
Du väljer själv elleverantör och du kan enkelt byta genom att teckna avtal med en annan leverantör. Vi rekommenderar att du väljer en leverantör som erbjuder el enbart från förnybara energikällor. Glöm inte att avsluta ditt gamla elabonnemang.
Eftersom du behöver ett avtal för elnätet och ett för hushållselen kan du få två elräkningar.
Elbil
Elbilar får endast laddas vid särskilda laddstolpar som är avsedda för ändamålet.
Vid några av våra parkeringsplatser finns vanliga eluttag, som alltså INTE får användas till elbilar eller elhybrider.
Vanliga eluttag är inte gjorda för att utsättas för de höga effekter som en elbilsladdning innebär och utgör därför en brandrisk vid användning. För att en försäkring ska gälla måste säkerhetsföreskrifterna ha följts. Det innebär att försäkringen sannolikt inte täcker en brand som uppstår på grund av felaktig elbilsladdning.
Energitips
Med små och enkla medel kan energiåtgången i din lägenhet minska. Du gör både din egen ekonomi och klimatet en tjänst. Tillsammans kan vi göra en stor skillnad för framtiden.
– Var sparsam med varmvatten. Serviceanmäl droppande kranar. Diska inte under rinnande vatten, duscha rimligt länge. Fyll alltid tvättmaskinen och ha en så låg temperatur som möjligt.
– Stäng av tv, dator och annan elektronik helt när du inte använder dem. Annars drar de onödig el i standby-läge.
– Använd LED-lampor. Släck ljuset efter dig, använd gärna ljus- eller rörelsesensorer.
– Vädra snabbt med korsdrag, i stället för att låta fönster stå på glänt.
– Använd vattenkokare och mikrovågsugn hellre än spisplattor och vanlig ugn. Se till att kastrullerna har plan botten, använd lock när det är möjligt. Frosta av frysen regelbundet, tina fryst mat i kylen över natten. Lagom temperatur i frysen är minus 18 grader, i kylen bör du ha 4–5 grader.
F
Fest
Grundregeln är att man aldrig får störa sina grannar, men om man har goda relationer brukar de flesta ha överseende med fester då och då. Berätta för dina grannar om du planerar att ha fest. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och det ska vara tyst i huset. Om grannarna godkänner detta ska du ge dem dina kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster att vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de går hem. För mer information, se Fortinovas trivselregler.
Flytt
Under ”Blanketter och dokument” hittar du all information samt blanketter att fylla i, som du behöver om att flytta till och från Fortinova.
Förråd
Du som har ett förråd har ansvar för skötsel av det.
Fortinova har ibland extra förråd att hyra ut. Du hittar dessa under våra lediga p-platser, garage & förråd.
G
GDPR
När du hyr av Fortinova, är bostadssökande, samarbetar med oss, blir anställd av oss eller är aktieägare hos oss, behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen, GDPR. Dataskyddsförordningen finns för att skydda dig, så att dina personuppgifter inte används på fel sätt. Personuppgifter hanteras så länge det är nödvändigt för att kunna fullfölja uppdrag och avtal eller uppfylla lagkrav. Sedan raderar vi dem. Skyddade personuppgifter (skyddad identitet) hanteras enligt särskilda rutiner. Läs mer här.
Gemensamma utrymmen
Fortinova ansvarar för de gemensamma utrymmena i och kring husen, men vi förväntar oss att du som är hyresgäst hos oss också bidrar till en ren och trivsam miljö. Det innebär att du ska ta hänsyn till dina grannar, röka på ordentligt avstånd från huset, plocka upp ditt och andras skräp och slänga det i närmaste papperskorg. Det gäller även fimpar och snuspåsar, som inte hör hemma i naturen. Gör en serviceanmälan om du hittar något som inte fungerar som det ska där du bor. Tack för ditt samarbete!
Grill
Grillning hör sommaren till och för att alla ska kunna glädjas av ljumma sommarkvällar ber vi våra hyresgäster att grilla med hänsyn och försiktighet.
- Grillning på balkong är endast tillåtet om du använder dig av elgrill.
- I marklägenheter som har uteplats är det tillåtet att grilla med el, kol, briketter eller gasol. Tänk på att grillen behöver placeras så att den inte föreligger brandrisk, exempelvis under tak eller nära fasad.
- I vissa av våra fastigheter finns det anvisade grillplatser. Håll uppsikt över din grill och tänk på att inte störa dina grannar.
H
Hemförsäkring
Som hyresgäst hos oss förbinder du dig att ha en gällande hemförsäkring under hela hyrestiden. Hemförsäkringen skyddar dig och dina saker, men kan också hjälpa dig om du råkar orsaka en större skada i huset, som en vattenläcka. Vid andrahandsuthyrning bör både förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen ha hemförsäkring.
Husdjur
Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena, utomhus och inomhus. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut. Katter får inte vara lösa i trapphus.
Huskurage
Våld i nära relationer drabbar inte bara vuxna. Så många som vart tionde barn växer upp i hem där det förekommer våld. Huskurage gäller i alla Fortinovas hus: Våga agera om det är bråk hos grannen, och orosanmäl misstankar om att barn far illa i sin hemmiljö.
Huskurage är en uppmaning att visa omtanke och stöd om någon blir misshandlad, eller om barn inte har det bra hemma. Vi vill att alla hyresgäster ska följa de enkla stegen om det inte står rätt till hos grannen.
Med huskurage i bostadshuset vet de utsatta att de kan få hjälp, och de som slår vet att de inte kan fortsätta utan att någon reagerar. Att visa huskurage är inte att lägga sig i – det är att visa omsorg om sina medmänniskor. Tillsammans skapar vi en norm där våld i hemmet inte är acceptabelt.
Så visar du huskurage om du är orolig för våld eller bråk hos grannen:
1. Knacka eller ring på dörren. Ofta räcker signalen för att lugna ned känslorna. Om någon öppnar, fråga vad som pågår och om alla är okej.
2. Vid behov, hämta hjälp. Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
3. Ring 112 till polisen om du upplever situationen som akut eller hotfull, eller om barn är närvarande vid ett allvarligt bråk.
Gör alltid en orosanmälan till socialtjänsten i din kommun om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö. Du kan vara anonym. Socialtjänsten kan också hjälpa dig om du lever i ett hotfullt eller våldsamt förhållande. Följ länk för att läsa mer och göra en orosanmälning i rätt kommun. Falkenberg Falköping Göteborg Götene Kungsbacka Lilla Edet Skövde Tibro Tjörn Trollhättan Uddevalla Varberg
Hyreshöjning
Hyresförhandlingar sker årligen. Som hyresgäst får du information om när det är dags, både inför förhandling, höjning och eventuell retroaktiv debitering.
Hyresinbetalning
Om du inte betalar din hyra i tid går ärendet efter några dagar direkt till Ropo vilket medför extra avgifter. Du får alltså inte någon påminnelse från oss först. När hyran har gått till inkasso ska all betalning och kontakt ske via dem. Upprepade sena hyresinbetalningar kan leda till uppsägning av ditt hyreskontrakt.
K
Kontaktuppgifter
Har du nytt telefonnummer eller e-post är det viktigt att du ändrar på Mina sidor, så att vi kan komma i kontakt med dig om vi behöver det.
Kundtjänst
Vi på Fortinova vill göra det så lätt för dig som möjligt att få svar på dina frågor. Om du vill komma i kontakt med oss är du välkommen att höra av dig till kundtjänst.
Källsortering
Alla ska källsortera enligt lag, men förutsättningarna varierar från kommun till kommun. Fortinova försöker alltid erbjuda så bra källsortering som möjligt i soprummen. Transportera farligt avfall och grovsopor till närmaste återvinningscentral. I vissa kommuner hör ett ÅVC-kort till lägenheten. Kontakta kundtjänst om du behöver ett ÅVC-kort.
Hur sorterar du sopor på rätt sätt? Se filmen.
L
Ladda elbil
Elbilar får endast laddas vid särskilda laddstolpar som är avsedda för ändamålet.
Vid några av våra parkeringsplatser finns vanliga eluttag, som alltså INTE får användas till elbilar eller elhybrider.
Vanliga eluttag är inte gjorda för att utsättas för de höga effekter som en elbilsladdning innebär och utgör därför en brandrisk vid användning. För att en försäkring ska gälla måste säkerhetsföreskrifterna ha följts. Det innebär att försäkringen sannolikt inte täcker en brand som uppstår på grund av felaktig elbilsladdning.
Ljudnivå
Visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 7.00 på morgonen.
Om en granne stör, ta i första hand kontakt och försök hitta en vänskaplig lösning. Om det inte fungerar och störningen upprepas, gör en serviceanmälan.
Om du vill ha fest, berätta för dina grannar om planerna. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och ge dem kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster att vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de ska gå hem.
Om det är bråk hos grannen, visa huskurage.
Lägenhetsbyte
För att få byta lägenhet med någon annan måste du ha haft ett förstahandskontrakt i din nuvarande lägenhet hos Fortinova i minst ett år. Både du och den du vill byta med ska ha beaktansvärda skäl till att flytta. Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte. Den du byter med får inte ha några betalningsanmärkningar.
Fortinova måste alltid godkänna ett lägenhetsbyte. Du övertar lägenheten i befintligt skick. Om du deltar i ett byte utan vårt godkännande förlorar du ditt kontrakt. Det får inte heller förekomma betalning för kontrakt i samband med lägenhetsbyte. Otillåten ersättning i samband med bostadsbyte är olaglig och straffbar, och kan leda till uppsägning av kontraktet.
Både du och den du vill byta bostad med ska fylla i blanketten för ansökan om lägenhetsbyte. När bytet godkänts får ni ett beslut med ett datum då era nya avtal börjar gälla. Därefter kan ni skriva på era nya kontrakt och bestämma när ni ska flytta. Räkna med att ni tidigast kan byta lägenhet tre månader efter det att ansökan har kommit till Fortinova.
Om direktbytet berör fler än två hyresgäster ska samtliga kontraktsinnehavare ansöka om byte hos sin respektive hyresvärd. En överskådlig plan för byteskedjan, med kontaktuppgifter till hyresgäst och hyresvärd i varje led, ska bifogas ansökan.
Blankett för ansökan om lägenhetsbyte hittar du här.
Lägenhetsnummer
Alla lägenheter har två sorters nummer: lägenhetsnummer, ett nationellt register som bland annat används i folkbokföringen, och Fortinovas objektnummer, som vi använder för att hitta rätt i våra fastigheter och fastighetssystem.
Enklaste sätet att ta reda på lägenhetsnummer och objektsnummer är att kika på en hyresavi, till exempel via Mina sidor.
Lägenhetsskötsel
Som hyresgäst är du skyldig att vårda och ta hand om din lägenhet. Om något inte fungerar som det ska anmäler du det via Mina sidor.
Du kan bli skyldig att betala ”onormalt slitage” den dagen du flyttar ut. Du får inte bygga om, sätta upp balkongskydd, spaljé, staket, markis, parabolantenn eller liknande utan Fortinovas medgivande.
M
Mata djur
Mata inte fåglar och andra djur från balkonger eller utanför huset, eftersom det kan locka skadedjur.
N
Nycklar
Extranycklar beställs av Fortinova och betalas av dig.
Om du blir utelåst måste du själv kontakta och bekosta låssmed. Det är en god idé att förvara en extranyckel hos en granne eller vän som bor i närheten. Borttappad eller stulen nyckel ska serviceanmälas och kan leda till låsbyte.
Nyhetsbrev
Fortinovas nyhetsbrev utkommer två gånger per år. Här kan du läsa tidigare utkomna nyhetsbrev.
O
Objektsnummer
Alla lägenheter har två sorters nummer: Fortinovas objektnummer, som vi använder för att hitta rätt i våra fastigheter och fastighetssystem, och lägenhetsnummer, ett nationellt register som bland annat används i folkbokföringen.
Enklaste sätet att ta reda på objektsnummer och lägenhetsnummer är att kika på en hyresavi, till exempel via Mina sidor.
Orosanmälan
Du ska alltid göra en orosanmälan om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö – det är en lagstadgad skyldighet. Du kan välja att vara anonym. Läs mer och gör orosanmälan i rätt kommun. Falkenberg Falköping Göteborg Götene Kungsbacka Lilla Edet Skövde Tibro Tjörn Trollhättan Uddevalla Varberg
P
Pluslägenhet
I många av våra områden finns möjligheten att uppgradera till Pluslägenhet – en lägenhet som totalrenoveras, med tidlösa och högklassiga material och ljusa, harmoniska färger. Många Pluslägenheter skapas i samband med omflyttning, men det känns viktigt att också kunna erbjuda dig som befintlig hyresgäst möjligheten att bo bättre.
En ny hemkänsla
Vill du veta mer om att få en ny hemkänsla med Pluslägenhet? Kontakta vår kundtjänst på 0340-59 25 50 eller info@fortinova.se. Läs mer om Pluslägenhet i broschyren eller låt dig inspireras av bilderna i galleriet nedan.
Pool
Vi tillåter poolstorlekar upp till 500 liter vatten. Poolkanten får max vara 20 cm hög och poolen måste stå på mark som tillhör lägenheten. Tömning ska ske på ett sätt som inte riskerar skador på kringliggande mark eller fastigheter. Som ägare av en pool är du juridiskt ansvarig för att det inte händer någon olycka. Tänk på säkerheten!
R
Renovering
Fortinova erbjuder uppgradering till Pluslägenhet, vilket innebär att din lägenhet renoveras grundligt och får nybyggnadsstandard.
Om du föredrar att renovera själv sker det på din egen bekostnad. Renoveringen ska vara professionell och förändringen ska vara ”normal”. Om du väljer ovanliga tapeter, färger eller annat som avviker, eller om renoveringen inte är ordentligt utförd, kan du bli skyldig att återställa i samband med utflyttning. Planlösningen får inte ändras utan Fortinovas medgivande.
Om du önskar en bedömning gällande renovering av din lägenhet, vänligen kontakta kundtjänst eller gör en serviceanmälan.
Rökning
Rökning är inte tillåten i husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna. Tänk också på att cigarettrök kan spridas i huset via köksfläkt och ventilationssystem.
Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag då du flyttar ut.
S
Skadedjur
Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet eller i huset där du bor ska du kontakta Länsförsäkringars skadedjursservice på telefonnummer 0101–729 729.
Säg att du är hyresgäst hos Fortinova och uppge din adress samt dina kontaktuppgifter.
I normala fall bekostas sanering av fastighetsägaren.
Skyddsrum
Flera av våra fastigheter innehåller skyddsrum, var de finns hittar du på MSB:s interaktiva karta.
Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.
Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM.
Vid höjd beredskap ska samtliga skyddsrum iordningställas och vara redo för användande inom två dygn. Det är i första hand byggnadens ägare som ska göra det möjligt att kunna komma in och nyttja skyddsrummet. Vid larm beger man sig som civilperson till närmaste skyddsrum. Man tillhör alltså inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.
Du kan läsa mer om hur du förbereder dig för en kris på krisinformation.se och i MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”.
På MSB:s hemsida hittar du även frågor och svar om skyddsrum.
Snö och is
Fortinova ansvarar i de flesta fallen för att skotta snö och bekämpa halka kring våra fastigheter – om inte annat är specificerat i hyresavtalet. Så snart snön har lagt sig går vi ut och börjar röja, men eftersom vi har många hus kan det dröja innan vi är klara. Vi ber om förståelse för att vi inte kan jobba överallt samtidigt och uppmanar våra hyresgäster att ta det försiktigt under tiden.
Om något oförutsett uppstår vid din fastighet på grund av vädret, till exempel plötslig blixthalka eller farliga istappar, ber vi dig serviceanmäla det så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss hjälpa dig!
Stopp i avloppet
Rensa själv i första hand. Om det inte hjälper ska du göra en Serviceanmälan via Mina sidor. Endast toalettpapper får spolas ner i din toalett. Våtservetter, mensskydd, matolja, kattsand, snus och cigarettfimpar ska läggas i brännbart restavfall. Mediciner ska lämnas in till apotek.
Studsmatta
Studsmatta får sättas upp på egen inhägnad uteplats. Du är då själv ansvarig för utrustningen och säkerheten.
Störning
Ta alltid hänsyn till dina grannar och var extra noga mellan kl 22.00 och 07.00. Om du blir störd av din granne, försök i första hand ta kontakt och hitta en lösning. Om det inte hjälper ska du göra en serviceanmälan. Upprepade störningar kan leda till uppsägning av lägenhetskontrakt. Om det är bråk hos grannen, visa huskurage.
Svartmögel
Små svarta prickar, som till exempel kan komma i badrummet eller kring fönster. För att undvika svartmögel ska du hålla rent och låt luftventilerna vara öppna. Låt badrumsdörren stå på glänt medan ytorna torkar efter dusch.
T
Tavlor
För lättare upphängningar är det sällan nödvändigt att borra i väggen. I gipsväggar räcker det med att slå i en spik snett nedåt. För betongväggar kan du använda en plastkrok som fästs med tre eller fyra tunna spikar. När du undviker att borra i väggarna blir det också mindre att återställa den dagen då du flyttar ut.
Temperatur
Enligt rekommendation skall inomhusvärmen ligga på minst 18 grader. I Fortinovas lägenheter ska temperaturen ligga kring 20 grader, mätt mitt i rummet. Uppvärmningen i våra hus styrs av utetemperaturen. Vid väderomslag kan temperaturen sjunka lite under några dagar.
Trapphus
Trapphus är, liksom källar- och vindsgångar, utrymningsväg vid till exempel brand och ska därför alltid vara fria från cyklar, barnvagnar och liknande.
Observera också att inga lösa husdjur får vistats i trapphus. Entrédörren får inte ställs upp utan ska alltid vara stängd.
Trygghetsboende
Ett trygghetsboende är ett vanligt hyreshus för seniorer där minst en person i hushållet har fyllt 70 år. Med en egen lägenhet, grannar i samma ålder och gemensamma sällskapsytor finns goda förutsättningar för en aktiv vardag med trivsel och social samvaro.
I dag erbjuder Fortinova trygghetsboende i Varberg, Lödöse och Lilla Edet. Lägenheterna söks som vanligt via hemsidan, du markerar helt enkelt att du är intresserad av trygghetsboende. Enkelt och smidigt!
Hör av dig till info@fortinova.se eller ring 0340-59 25 50 på vardagar klockan 8-12 så berättar vi mer.
Tvättmaskin, installation
Om du vill installera diskmaskin eller tvättmaskin i din lägenhet måste du först få Fortinovas godkännande. Fyll i en ansökan och skicka till oss per post. Din lägenhets objektsnummer hittar du på din hyresavi under Mina sidor. Observera att alla installationer måste ske fackmannamässigt och av behörig personal.
Den dag du flyttar ut ska lägenheten återställas, såvida inte inflyttande hyresgäst vill ta över maskinen och ansvaret för den. Den nya hyresgästen ska i så fall skriva under en särskild blankett för övertagande av ansvarsförbindelse.
Tvättstuga
Respektera tvättiderna och lämna tvättstugan så som du själv önskar möta den. Städa efter dig, stäng fönster och släck lamporna. Med respekt för grannarna ska du inte röka i eller ha med dig husdjur till tvättstugan. Var rädd om maskinerna så att de fungerar även nästa gång du ska tvätta. Använd tvättpåse när du tvättar bygel-bh. Färga och blek inte kläderna i tvättmaskinerna, undvik sköljmedel. För att dina tvättar inte ska skada miljön mer än nödvändigt kan du använda miljömärkt tvättmedel. Följ doseringsanvisningen för mjukt vatten på tvättmedelspaketet.
U
Uppsägning
Se ditt hyreskontrakt för information om uppsägningstid. I normalfallet gäller tre kalendermånader, det vill säga tre månader från nästkommande månadsskifte. Undantag kan göras vid dödsfall, då en kalendermånad efter det att informationen har nått Fortinova, erbjuds.
Uppsägning sker i första hand via ”mina sidor”. I andra hand tar vi emot uppsägningen genom brev eller mejl. Alla som står på kontraktet måste skriva under. Mer information och blanketter hittar du här.
Uteplats
Du som hyresgäst med uteplats ansvarar själv för skötsel av gräsmatta, plattor, rabatter, häckar, buskar och egna staket. Du bör ta hänsyn till följande:
- Gräset ska inte vara högre än åtta cm och bör under växtsäsong klippas en gång per vecka.
- Rabatter ska hållas fria från ogräs, även ev häckar ut eller insida.
- Ogräs mellan plattorna på uteplatsen ska tas bort. Rensa mesta möjliga, döda resten miljövänligt med kokande vatten upprepade gånger.
- Häckar ska klippas minst en gång per år. Kom överens med grannen om hur ni löser avgränsningar mellan era uteplatser. Maxhöjd på häckar i ett bostadsområde är 160 cm.
Efterföljs inte detta och Fortinova måste åtgärda kommer du som ansvarig hyresgäst att debiteras för arbetet.
Å
ÅVC-kort
I flera av de kommuner där Fortinova äger hus hör ett återvinningskort till varje lägenhet. Kortet ger dig rätt att lämna grovavfall och farligt avfall med mera på återvinningscentral. Kontakta kundtjänst om du behöver ett ÅVC-kort.