Trivselregler

När många personer bor nära varandra är det extra viktigt att visa hänsyn. För att alla hyresgäster ska veta vad som gäller i Fortinovas hus har vi satt upp gemensamma trivselregler. Vi förväntar oss också att du vårdar din lägenhet, tar ansvar för de gemensamma utrymmena utomhus och inomhus, och att du serviceanmäler eventuella fel via Mina sidor.

Om du inte hittar svar på dina frågor kan du leta under Om ditt boende och Hyresgäst hos oss A–Ö.

Gemensamma utrymmen

Fortinova ansvarar för de gemensamma utrymmena i och kring husen, men vi förväntar oss att du som är hyresgäst hos oss också bidrar till en ren och trivsam miljö. Det innebär att du ska ta hänsyn till dina grannar, röka på ordentligt avstånd från huset, plocka upp ditt och andras skräp och slänga det i närmaste papperskorg. Det gäller även fimpar och snuspåsar, som inte hör hemma i naturen. Gör en serviceanmälan om du hittar något som inte fungerar som det ska där du bor. Tack för ditt samarbete!

Grillning

För att alla ska kunna glädjas åt ljumma sommarkvällar ber vi våra hyresgäster att grilla med hänsyn.

  • På terrasser och balkonger är det grillförbud.
  • På gemensamma ytor och gårdar får el-, kol- och gasolgrill användas.

Tänk på att hålla ordentlig uppsikt över grillen med tanke på barn och husdjur, att inte störa andra genom att sprida os in i bostäder och att ha behörigt avstånd till lättantändligt material. Avsluta din grillning på ett säkert sätt: glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn. Du som grillar ansvarar naturligtvis för att städa undan när ni är klara.

Huskurage – värna om varandra

Våld i nära relationer drabbar inte bara vuxna. Så många som vart tionde barn växer upp i hem där det förekommer våld. Huskurage gäller i alla Fortinovas hus: Våga agera om det är bråk hos grannen, och orosanmäl misstankar om att barn far illa i sin hemmiljö.

Huskurage är en uppmaning att visa omtanke och stöd om någon blir misshandlad, eller om barn inte har det bra hemma. Vi vill att alla hyresgäster ska följa de enkla stegen om det inte står rätt till hos grannen.

Med huskurage i bostadshuset vet de utsatta att de kan få hjälp, och de som slår vet att de inte kan fortsätta utan att någon reagerar. Att visa huskurage är inte att lägga sig i – det är att visa omsorg om sina medmänniskor. Tillsammans skapar vi en norm där våld i hemmet inte är acceptabelt.

Så visar du huskurage om du är orolig för våld eller bråk hos grannen:
1. Knacka eller ring på dörren. Ofta räcker signalen för att lugna ned känslorna. Om någon öppnar, fråga vad som pågår och om alla är okej.
2. Vid behov, hämta hjälp. Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
3. Ring 112 till polisen om du upplever situationen som akut eller hotfull, eller om barn är närvarande vid ett allvarligt bråk.

Gör alltid en orosanmälan till socialtjänsten i din kommun om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö. Du kan vara anonym. Socialtjänsten kan också hjälpa dig om du lever i ett hotfullt eller våldsamt förhållande. Följ länk för att läsa mer och göra en orosanmälning i rätt kommun. Bollebygd Falkenberg Falköping Göteborg Götene Kungsbacka Lilla Edet Skövde Tibro Tjörn Trollhättan Uddevalla Vara Varberg

Husdjur

Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena, utomhus och inomhus. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut.

Ljudnivå

Visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 7.00 på morgonen.

Om en granne stör, ta i första hand kontakt och försök hitta en vänskaplig lösning. Om det inte fungerar och störningen upprepas, gör en serviceanmälan.

Om du vill ha fest, berätta för dina grannar om planerna. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och ge dem kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster att vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de ska gå hem.

Om det är bråk hos grannen, visa huskurage.

Tvättstuga

Respektera tvättiderna och lämna tvättstugan så som du själv önskar möta den. Städa efter dig, stäng fönster och släck lamporna. Med respekt för grannarna ska du inte röka i eller ha med dig husdjur till tvättstugan. Var rädd om maskinerna så att de fungerar även nästa gång du ska tvätta. Använd tvättpåse när du tvättar bygel-bh. Färga och blek inte kläderna i tvättmaskinerna, undvik sköljmedel. För att dina tvättar inte ska skada miljön mer än nödvändigt kan du använda miljömärkt tvättmedel. Följ doseringsanvisningen för mjukt vatten på tvättmedelspaketet.

Se filmen Vanligt tvättvett

Rökning

Rökning är inte tillåten i husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna.

Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag då du flyttar ut.