Trivselregler

När många personer bor nära varandra är det extra viktigt att visa hänsyn. För att alla hyresgäster ska veta vad som gäller i Fortinovas hus har vi satt upp gemensamma trivselregler. Vi förväntar oss också att du vårdar din lägenhet, tar ansvar för de gemensamma utrymmena utomhus och inomhus, och att du serviceanmäler eventuella fel via Mina sidor.

Om du inte hittar svar på dina frågor kan du leta under Om ditt boende och Hyresgäst hos oss A–Ö.

Gemensamma utrymmen

Fortinova ansvarar för de gemensamma utrymmena i och kring husen, men vi förväntar oss att du som är hyresgäst hos oss också bidrar till en ren och trivsam miljö. Det innebär att du ska ta hänsyn till dina grannar, röka på ordentligt avstånd från huset, plocka upp ditt och andras skräp och slänga det i närmaste papperskorg. Det gäller även fimpar och snuspåsar, som inte hör hemma i naturen. Gör en serviceanmälan om du hittar något som inte fungerar som det ska där du bor. Tack för ditt samarbete!

Grillning

För att alla ska kunna glädjas åt ljumma sommarkvällar ber vi våra hyresgäster att grilla med hänsyn.

  • På terrasser och balkonger är det grillförbud.
  • På gemensamma ytor och gårdar får el-, kol- och gasolgrill användas.

Tänk på att hålla ordentlig uppsikt över grillen med tanke på barn och husdjur, att inte störa andra genom att sprida os in i bostäder och att ha behörigt avstånd till lättantändligt material. Avsluta din grillning på ett säkert sätt: glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn. Du som grillar ansvarar naturligtvis för att städa undan när ni är klara.

Huskurage – värna om varandra

Vi uppmanar alla våra hyresgäster till Huskurage, att våga agera om det är bråk hos grannen. Ring på dörrklockan för att markera att du hör vad som pågår. Vid akuta situationer, eller om barn är närvarande vid ett allvarligt bråk, ska du ringa polisen på 112.

Du ska alltid göra en orosanmälan om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö – det är du skyldig till enligt lag. Du kan välja att vara anonym. Följ länk för att läsa mer och göra en orosanmälning i rätt kommun. Bollebygd Falkenberg Göteborg Kungsbacka Lilla Edet Trollhättan Uddevalla Varberg

Husdjur

Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena, utomhus och inomhus. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut.

Ljudnivå

Visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 7.00 på morgonen.

Om en granne stör, ta i första hand kontakt och försök hitta en vänskaplig lösning. Om det inte fungerar och störningen upprepas, gör en serviceanmälan.

Om du vill ha fest, berätta för dina grannar om planerna. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och ge dem kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster att vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de ska gå hem.

Om det är bråk hos grannen, visa huskurage.

Tvättstuga

Respektera tvättiderna och lämna tvättstugan så som du själv önskar möta den. Städa efter dig, stäng fönster och släck lamporna. Med respekt för grannarna ska du inte röka i eller ha med dig husdjur till tvättstugan. Var rädd om maskinerna så att de fungerar även nästa gång du ska tvätta. Använd tvättpåse när du tvättar bygel-bh. Färga och blek inte kläderna i tvättmaskinerna, undvik sköljmedel. För att dina tvättar inte ska skada miljön mer än nödvändigt kan du använda miljömärkt tvättmedel. Följ doseringsanvisningen för mjukt vatten på tvättmedelspaketet.

Se filmen Vanligt tvättvett

Rökning

Rökning är inte tillåten i husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna.

Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag då du flyttar ut.